הפרשי גובה בריצוף – מהו התקן?
מצב בו יש הפרשי גובה בריצוף של הבית הינו ליקוי בניה שהקבלן של הבניה חייב לבצע תיקון לכך, ובמיוחד עבור מצבים כאלו יש תקן ברור ומסודר המגדיר את הכללים, וכל חריגה מהתקן הינה ליקוי שתוכלו לדרוש מהקבלן לתקן עבורכם.
תקן עבודות ריצוף
תקן עבודות ריצוף הוא זה אשר קובע את הצורה בה יש לבצע את עבודות הריצוף ואת האחריות של הקבלן על ביצוע עבודות הריצוף בצורה הנכונה והטובה ביותר. במיוחד בחדרים רטובים, הפרשי הגובה בין המרצפות הם משמעותיים ויכולים לגרום לנזקים לא מעטים, בעיות איטום, רטיבות ועוד ולכן חשוב מאוד לבצע בדק בית לאחר שאתם מקבלים כל דירה מקבלן, ואפילו ברכישה של דירה מיד שניה, על מנת לוודא שהכל מבוצע על פי התקן, כולל הריצוף.
על פי תקני הבניה הישראליים לכל נושא הריצוף יש כמה תקנים אליהם יש להתייחס:
- תקן 1555 חלק 3 – בנושא מערכות הריצוף באריחי קרמיקה.
- תקן ישראלי מספר 6 – בנושא ייצור אריחי טרצו (תקן רשמי).
- תקן ישראלי 314 – בנושא ייצור אריחי קרמיקה (תקן רשמי).
- תקן ישראלי 1629 – בנושא מערכות ריצוף טרצו.
מה בודקים בבדיקת הריצוף?
כאשר מבצעים בדיקה של הריצוף במסגרת בדק בית לאיתור ליקויי בניה בוחנים כמה נתונים:
- בודקים את האיכות של המשטח מבחינה בטיחותית כך שהרצפה ישרה לחלוטין ובכל גיל ההליכה או הזחילה עליה בטוחים לגמרי. כאשר מדובר בחדרים רטובים או מרפסות האריחים בהם משתמשים עבור עבודות הריצוף צריכים גם להיות נגד החלקות.
- בודקים כי כל האריחים מחוזקים בצורה טובה ומעוגנים לקרקע באופן הטוב ביותר.
- בוחנים כי הגוונים של הקרמיקה הם אחידים לחלוטין ואין הבדלים בין האריחים באותו משטח (בהתאם לדרישות הבניה).
- בודקים כי האריחים עצמם שלמים לחלוטין, ללא שברים, סדקים או פגמים שונים, גם במקומות נסתרים.
מהם הליקויים אשר יכולים להתגלות?
כאשר מבצעים בדיקות של כל הריצוף במבנה יכולים להתגלות כמה סוגים של ליקויים שונים:
- הפרשי גובה בין אריחי ריצוף אשר סמוכים זה לזה. על פי התקן, סטיה של 1 מ"מ היא מותרת אך מעבר לכך מדובר בליקוי בניה. כאשר מדובר באריחים גדולים הסטייה המותרת היא עד 1.5 מ"מ.
- על פי התקן יכולה להיות סטייה של עד 2 מ"מ בשטח ריצוף של עד 2 מטר. מעבר לכך, מדובר בליקוי בניה.
מדובר בליקויים שהם קטנים לעין האנושית ולכן חשוב מאוד להשתמש בשירות של בודקים מקצועיים אשר עובדים בעזרת ציוד מדוייק ויכולים לזהות את כל הסטיות הללו בצורה הטובה ביותר.
במידה ומדובר בליקוי בניה המצריך תיקון תקבלו גם דו"ח מפורט הכולל את אפשרויות התיקון הטובות ביותר, כך שתוכלו לדרוש תיקון מהקבלן ובמידת הצורך גם לפנות עם אותו הדו"ח אל בית המשפט ולהגיש תביעה מתאימה.
לתקן או להחליף?
במידה ומתגלים ליקויי בניה בריצוף הבית, השאלה הראשונה היא תמיד האם יש אפשרות לבצע תיקון או שיש להחליף את כל הריצוף. מדובר בהחלטה חשובה ומשמעותית מאוד שיש לה השלכות גם לעתיד. לדוגמא, ללא בדק בית אתם עשויים לקבל מהקבלן הצעה לתיקון במידה ומדובר בליקוי שזיהיתם בעצמכם (למשל באמצע שטיפת הרצפה) אך בטווח הארוך התיקון הזה לא נכון והליקוי יוביל לבעיות של חדירת מים, בעיות איטום ועוד.
לכן חשוב לעבוד בצמוד לאנשי מקצוע מומחים ולקבל החלטות מתאימות בראיה לעתיד, האם לתקן את הליקוי המקומי או לבצע החלפה של כל הריצוף באותו השטח.