ליקויי בניה רטיבות – האויב מספר 1

בכל הנוגע לבדיקות שמבוצעות עבור הדירה הפוטנציאלית לרכישה, איתור ליקויים מהסוג של ליקויי רטיבות הם בעלי ההשפעה החשובה ביותר. מדובר בהשפעה הרסנית הן על חומרי הבניה והן על התפקוד התקני שלה. דירה בה קיימת רטיבות, עתידה להיות חשופה לבעיות של עיבוי ועובש כתוצאה מהתייבשות של חלקי המבנה הרטובים אל תוך חלל הדירה מה שגורם להעלאה בתכולה של אדי המים באוויר הדירה.

מהם נזקי הרטיבות הנפוצים ביותר?

נזקי הרטיבות הנפוצים ביותר המתגלים במהלך בדיקות בדק בית יכולים לכלול בעיות באיטום, חדירה של מים מקירות חיצוניים, ניקוז לא תקני במרפסות, איטום פנימי לקוי בחדרים רטובים, מערכות אינסטלציה לא תקינות ועוד. יש מגוון רחב של מקורות מהם יכולה להגיע הרטיבות ולכן חשוב לבדוק היטב את כל הבית כולו בכדי לוודא כי אין בו רטיבות עכשיו, ואין גורמים אשר יכולים לגרום לרטיבות בקרוב.

רטיבות בקיר

השלכות ותוצאות

נזקי העיבוי והעובש, או בשמם המקצועי יותר, קונדנסציה, גורמים לא רק לנזקים בריאותיים עבור דיירי הבית אלא גם לנזקים בציוד ובכלל בתכולת הבית או הדירה. עוצמתם של נזקים אלו עומדת ביחס ישיר לאיכות של הבידוד התרמי מה שמשפיע מן הסתם על כמות הרטיבות בחלקי המבנה המדובר. בדירות בעלות רטיבות גבוהה שמובילה להיווצרות של עובש, לא ניתן לאכלס דיירים ויש צורך דחוף, באם מתגוררים בדירה אנשים, לפנותם במהרה.

קושי בביצוע התיקונים

ביצוע תיקונים עבור המקומות בעלי הרטיבות הגבוהה בדירה איננו יכול להתקיים במהלך החורף שכן יש צורך במשטחים יבשים בכדי לטפל ברטיבות באמצעות הנחה של חומרי איטום מתאימים. כמו כן גשמים שעשויים להמשיך את חדירת הרטיבות אל תוך חלקי הדירה, לא מאפשרים לייבש את החלקים הרטובים שנפגעו.

במקרים מהסוג הזה נאלצים הדיירים להתמודד עם מצבים בלתי אפשריים, כלומר או שימשיכו להתגורר בדירה תוך כדי שהם מסכנים את בריאותם וכן את מצבם של החפצים והציוד שמצויים בדירה, או שעליהם לעבור את הדירה מה שכרוך בהכנות מייגעות וממושכות.

חשוב מאד לציין שאי אפשר בשום פנים ואופן להקל ראש בכל הנוגע לטיפול בבעיות של רטיבות, גם במקרים בהם נמצא מקור הרטיבות בדירה ואף טופל באופן יסודי, כמו למשל איתור מקור הרטיבות עקב דליפה בצנרת המצויה מתחת לריצוף, ישו חשש שתשתית הריצוף ספגה כמויות אדירות של מים ולמעשה נוצר מצב בו הרטיבות כלואה מתחת לריצוף ומשך זמן ההתייבשות עתיד לערוך כחצי שנה לפחות.

מכאן המסקנה כבר מאד ברורה. לפני כל רכישה של דירה הקפידו לבצע בדיקת בדק בית על ידי מהנדס בניין מומחה בתחום, ובמידה ואותרו בעיות רטיבות במהלך בדק בית הקפידו להשכיר את שירותיו של מהנדס איטום מקצועי ומיומן.

אחריות הקבלן לביצוע התיקונים

על פי החוק במדינת ישראל, במידה ובוצע בדק בית וגילו ליקויים במבנה, בין אם מדובר בליקויים אשר יגרמו לרטיבות ובין אם כל ליקוי אחר, על הקבלן לבצע תיקון של הליקויים הללו. כל עוד מדובר עדיין בתקופת האחריות, הקבלן מחוייב לבצע את התיקונים האמורים.

לכן חשב מאוד לבצע בדק בית בזמן. אל תחכו לרגע שבו תתחיל הרטיבות לחדור אל הבית או שתבחינו בסימנים של עובש ונפיחות של הקירות. הזמן הטוב ביותר הוא מיד לאחר סיום הבניה. מהנדסים מומחים יוכלו לאתר את הבעיות כבר בהתחלה ולתת לכם דו"ח מסודר ומפורט הכולל את כל מה שאתם זקוקים לו בכדי לפנות לקבלן בדרישה לבצע את התיקונים או על מנת לפנות לבית המשפט במידה והוא מסרב לבצע את התיקונים הללו.