ליקויי בניה

כל מבנה שמוקם בישראל חייב בביקורת ליקויי בניה. אנשי המקצוע בתחום הם אלו שעושים את הביקורת ומעבירים דו"ח ליקויי בניה לכל המשרדים הרלוונטיים ובכלל זה גם לנציגי הקונים. בארץ הוקמו חברות שמבצעות בדיקות למציאת ליקויי בניה במסגרת בדק בית והן מבצעות בדיקות כאלה לאורך כל השנה במספרים גדולים. החברה הנבחרת צריכה להיות בעלת אנשי מקצוע הבקיאים בתקנות ובחוקי הבניה בארץ. בנוסף חברת הבדיקה באמצעות מהנדסיה צריכה לעשות בדיקת ליקוי בניה בדירות יד שנייה ובדירות חדשות תוך איתור של אי התאמות בין המפרט הטכני למציאות מה שפוגע באיכות הבניה כפי שהתחייב הקבלן בהסכם המקורי. כל זאת יכולה לספק לכם חברת זק שירותי הנדסה בבעלות עידן זק.

בין ליקויי הבניה הנפוצים אפשר למצוא:

  • ליקויי בניה מסוג אשר עשוי לפגוע באיכות המגורים במקום ובנוחות הדיירים.
  • ליקויי בניה אשר פוגעים בבטיחות של המבנה. לקריאה מורחבת על ליקוי בניה המסכנים אתכם לחצו
  • ליקויי בניה אשר פוגעים במראה האסתטי של המבנה.
  • ליקויי בניה אשר נובעים מעבודה רשלנית של קבלן הבניה.
  • ליקויי בניה אשר הובילו להופעה של סדקים שונים בקירות המבנה, מה שבדרך כלל קורה בשל רשלנות בעבודות הטיח של הקבלן. הסדקים הללו עלולים לפגוע ביציבות המבנה לאורך זמן ולכן חשוב מאוד לבדוק את הנושא הזה.
  • רטיבות ועובש על קירות המבנה, מבפנים או מבחוץ, מה שיכול להעיד על בעיות במערכות האינסטלציה, האיטום, הבידוד ועוד. לקריאה מורחבת בנושא רטיבות, באויב מספר 1 לחצו
  • פגמים בריצוף של המבנה, כמו מרצפות שקועות, שברים וסדקים על גבי הריצוף, גוונים לא זהים של האריחים, התקנה בגובה שאינו אחיד ועוד.
  • ליקויים הקשורים במערכת האינסטלציה, בין אם בשל התקנה לקויה ובין אם בשל שימוש בחומרי גלם שאינם איכותיים.

ליקויי בניה בטיחותיים

ליקויי בניה בדירה חדשה או יד שנייה הקשורים לפן הבטיחותי הינם ליקויים אשר יכולים לפגוע באפשרויות המגורים במקום, ועלולים לגרום לסיכון בטיחותי של ממש עבור הדיירים בבית.

היום ישנם תקני בטיחות מחמירים מאוד עבור כל אלמנט וחלק בעבודות הבניה, החוק מגדיר את התקנים הללו על מנת שהמבנים החדשים שנבנים יהיו בטיחותיים ויאפשרו תנאי מגורים איכותיים עבור הדיירים.

ישנם תקנים הקובעים את הגודל המתאים לחדרי שינה וחדרי רחצה, גודל של ממ"ד, מסדרונות בבית ועוד.

בנוסף, ישנם תקנים המיועדים עבור החלונות והדלתות, תקנים עבור איטום הדירה והבניין כולו, תקנים עבור הריצוף וההתקנה של המרצפות השונות, תקנים עבור מדרגות הבית והמעקות במדרגות ובשאר חלקי הבית ועוד.

כל חריגה מהתקן יכולה למנוע את אפשרות המגורים בבית, ולכן חשוב לבצע בדק בית לפני כל מעבר לבית חדש ולפני הכניסה אל הבית.

איטום

אחד מליקויי הבניה הנפוצים ביותר הינם ליקויים באיטום המבנה. ליקויים באיטום נכון יוכלו באופן מהיר מאוד לרטיבות, עובש והרס למבנה ולקירות עצמם. לכן, חשוב לוודא כי האיטום של המבנה בוצע בצורה הטובה ביותר, גם מבפנים וגם מבחוץ, ואין סיכון לחדירה של מים או רטיבות אחרת אל המבנה. קרא עוד על בעיות איטום נפוצים בארץ

אינסטלציה

היום רוב הקבלנים עושים שימוש בצנרת פלסטיק שהיא קלה להרכבה ומעניקה חיסכון בחומרי העבודה ובעבודות ההתקנה. יחד עם זאת, במידה ובוצע שימוש באביזרי חיבור לא מתאימים, כאשר מדובר בצנרת פלסטיק, יווצרו בעיות חיבור אשר ישפיעו על תקינות הצנרת.

לכן חשוב לבדוק האם הקבלן כולל במערכת האינסטלציה אפשרות למערכת אשר שולטת על מרכזי המים השונים, כך שבמקרה של נזילה ניתן לסגור את קו המים הלקוי עד להגעתו של אינסטלטור מקצועי, אך שאר קווי המים במבנה יעבדו באופן תקין.

ריצוף

עוד נושא שיש להתייחס אליו כחלק מליקויי הבניה הנפוצים בישראל הוא נושא הריצוף. חשוב לבדוק את איכות הריצוף, ההתקנה שלו ועוד, ולהקפיד על בחירת ריצוף איכותי אשר יוכל לשמש אתכם למשך שנים רבות בצורה הטובה ביותר וללא בעיות או תקלות.

אחריות הקבלן לליקויים בתקופת המכר

בישראל קיים חוק מכר הדירות אשר קובע את תחום האחריות של הקבלן בנוגע לליקויים שונים אשר נכללים בדירה.

בין הליקויים אשר נכללים באחריות הקבלן נכללים:

  1. בשנתיים הראשונות: ליקויי צנרת, ליקויים במרזבים ובמערכות הסקה.
  2. בשלוש השנים הראשונות: ליקויים הכוללים חדירה של רטיבות לגג של המבנה, דרך הקירות או חדרי הביטחון במבנה, ליקויים הנוגעים למערכת דודי השמש, אחריות בנוגע לקילופים בקירות המבנה ושקיעה של מרצפות.
  3. בחמש השנים הראשונות: סדקים אשר עוברים בקירות הבית ובתקרה של המבנה.
  4. בשבע השנים הראשונות: קילופים משמעותיים בחיפויים החיצוניים של המבנה.

בדיקת ליקויים מקצועית – מה כולל?

בדיקת ליקויי בניה חובה שתיעשה בטרם נמסר הנכס לקונה. בדק בית בדירות חדשות מקבלן הוא קל ונוח מהסיבה שכשחלל הנכס ריק אין בו רהוט ועדיין הוא אינו מאוכלס. אפשר לבצע את הבדיקה גם לאחר האכלוס אבל פעולת הבדיקה הופכת מסובכת יותר וביצוע התיקונים קשה.

חברת זק שירותי הנדסה בבעלות עידן זק מצוידת בכלים ומכשירים ייעודיים וכל מהנדס שעורך בדיקת ליקויי בניה משתמש בהם. בסיום הבדיקה יוציא המהנדס המבצע דו"ח ליקויי בניה. הדו"ח יועבר ליזם/קבלן וללקוח. לאחר קבלת הערות של היזם/קבלן לדו"ח הליקויים יבוצעו התיקונים בהתאם למוסכם בהסכם. ציוד וידע זה מאפשר לבדוק דברים רבים, בין היתר:

  • התאמת כמויות וטיב חומרי הגלם כפי שפורטו במפרט.
  • תכניות בניה
  • צינורות חשמל, גז מים
  • טיח וצבע
  • כלים סניטרים
  • אריחים, רצפה מקלחת ומטבח
מד זוית דיגיטלי – מכשיר זה משמש לבדיקת זויות בין קירות
מד זוית דיגיטלי – מכשיר זה משמש לבדיקת זויות בין קירות

גם יד ראשונה וגם יד עשירית – בדיקת ליקויי בניה – ויפה שעה אחת קודם

בדיקת ליקויי בניה נעשית גם במבנים ישנים, כאלה הנקראים בשוק הנדל"ן יד שנייה. כל קונה פוטנציאלי שמעוניין לרכוש דירה/מבנה שנבנה לפני שנים רבות כדאי לו לשכור את שירותיה של חברת בדיקה שזו תעשה עבורו את הדו"ח. לפעמים ההשקעה לשיפוצים והחלפת הצנרות אינה מצדיקה את העלות הנדרשת עבור הדירה. לאחר קבלת הדו"ח יכול הלקוח לעשות חישוב מחדש האם כדאי לו להיכנס לעסקה. ישנם ליקויי בניה שניתנים לתיקון בקלות יחסית וישנם כאלה שלא ניתן לתקנם ואי אפשר לשפר את המצב. הבעיה היא שליקויי בניה שאינם ניתנים לשיפור מהווים סכנת התמוטטות (כדוגמת מרפסת בבית בחדרה). קיימת גם סכנה, בעיקר בחדרי מדרגות, של התמוטטות וגרימת נזק בנפש וברכוש. בסיומו של כל דו"ח ליקויי בניה צריך להיות סעיף שיכלול אומדן כספי לתיקון הליקויים.

מד רטיבות פרוטימטר
מד רטיבות פרוטימטר לבדיקת רטיבויות ואינדיקציה לגבי מקור הרטיבות