רטיבות במרפסת שמש – ממה נגרם וטיפים לאיטום
היום כמעט בכל דירה ניתן למצוא מרפסת שמש. גדולה או קטנה, אין ספק כי מרפסת שמש משדרגת את הבית ואת איכות החיים בו ולכן חשוב לדעת לתחזק את המרפסת הזו בצורה נכונה. אחת מהבעיות המרכזיות מהן ניתן לסבול במרפסות שמש מרוצפות היא בעיה במערכת האיטום. במרפסות הללו מערכת האיטום נמצאת מתחת לבלטות ולכן כאשר סובלים מרטיבות שם, חשוב לדעת לזהות את המקור ממנו מגיעה אותה רטיבות ולדעת מה בדיוק אפשק לעשות.
חשוב להבין כי מכיוון שמדובר בריצוף אשר בדרך כלל בא במגע ישיר עם מי גשמים, שכבת האיטום תמיד תהיה חשופה לחדירה ששל מים, ולכן חשוב לדעת לבצע את הטיפול במרפסת בצורה נכונה ולשמור על איטום תקין ואיכותי
חשוב לדעת , הרבה פעמים כאשר מבצעים בדק בית בדירה חדשה מקבלן, באם מוצאים סימנים מובהקים לרטיבות, האחריות לתיקון היא על הקבלן בלבד וכדי לבצע זאת לפני הכניסה לדירה.
המיקום של המרפסת
אחת הבעיות אשר משפיעות בצורה ישירה על רטיבות במרפסת שמש קשורה למיקום של המרפסת. בדרך כלל, מרפסות סגורות או כאלו אשר נמצאות בקומות הקרקע פחות חשופות לבעיות באיטום, אך כאשר מדובר במרפסת פתוחה, או במרפסת אשר הרצפה שלה היא גג של מרפסת אחרת או של דירת מגורים, חדירה של מי גשמים דרך שכבת האיטום יכולה לגרום ללא מעט בעיות.
בדרך כלל זה קורה מאיכות בניה ירודה ולרוב לא יהיה מנוס מפירוק של הריצוף, תיקון של מערכת האיטום וריצוף מחדש של המרפסת. אין ספק כי מדובר בתהליך יקר ומסורבל מאוד אך בדרך כלל ניסיון לבצע תיקונים קטנים כמו איטום מקומי מעל הריצוף לא באמת יהיה יעיל לאורך זמן ורק יחמיר את הבעיה ואת הנזקים הפנימיים של הרטיבות בינתיים, מה שיכרום לתיקונים יקרים יותר בהמשך.
איך מבצעים את האיטום בצורה נכונה?
בכדי שאיטום במרפסת שמש יהיה נכון ואיכותי יש להקפיד על כמה כללים חשובים:
- השיפועים – יש ליצור שיפועים אשר יגרמו למים המגיעים אל המרפסת מהגשם או ממי השטיפה של הבית להיכנס מיד אל תוך המרזבים וכן ליצור שיפועים אשר לא יגרמו למים לחדור פנימה אל תוך שטח הבית.
- הפתחים – הפתחים של המרזבים חייבים להיות מותקנים בצורה איכותית ונכונה ותוך שיקולים הנדסיים מתאימים.
- האיטום – השכבה הראשונה של האיטום צריכה להיות פריימר ראשוני ולאחר הייבוש המלא של השכבה הזו יש לבצע שכבה של זפת ביטומנית איכותית.
בנוסף, יש לעשות שימוש בשתי שכבות של יריעות ביטומניות , תוך מתן תשומת לב לחפיפה בין היריעות כך שהתפרים לא יהיו אחד מעל השני. בצורה הזו אם המים חודרים דרך התפרים של השכבה הראשונה, הם לא יעברו את השכבה השניה.
- חומר המילוי – לאחר שמסיימים את העבודה של האיטום יש לפזר חומר מילוי הכולל תערובת של חול ומלט או חצץ דק מאוד (שומשום) על מנת למלא את כל החריצים וליצור איטום אחיד וחזק.
- האריחים – לאחר מכן, כאשר מבצעים את הריצוף עצמו יש לתת מרווח של בין 3-4 מ"מ בין האריחים עצמם, ולמלא את הרווחים עם רובה אקרילית או אפוקסית בכדי לבצע איטום מלא בין האריחים במרפסת.
- איטום רווחים – רווחים שקיימים בין הפנלים לריצוף עצמו או בין המרזבים והצינורות לריצוף יש לאטום עם חומר פוליאוריתני גמיש על מנת לא להשאיר מרווחים פתוחים כלל.
בצורה הזו ניתן להיות בטוחים כי עבודות האיטום הן יסודיות ואיכותיות והמרפסת תהיה מוגנת מפני חדירה של מי גשמים אשר יעבירו רטיבות לקומות מטה או יגרמו לבלאי מהיר יותר של חומרי הבניה.